click it

Thursday, May 20, 2010

Kemain Susah Nak Dapat Kerja

Salam Anak Anak

Susah kan nak dapat kerja.
Betul woo susah.
Teringat kat abah mama yang banyak melaburkan duit terhadap beta ini,
tetiba rasa insaf jap(T_T)
ok insaf lama siket.--"

I bukanlah ada kelulusan toktor,julutela,ahkitek,cikgu, dan yang sama waktu dengannya
yang mudah untuk mendapat pekerjaan di bidang profeisional.
I cuma ada dipeloma dalam risk management sahaja.
Ini pun dah bersukur dapat sambung belajar.Thanx to abah dan PTPTN.
Kolej I pernah berkata bahawa lepas je kua dengan field study I nih
I CONFIRM lagi sekali CONFIRM dapat keje dengan field study I.
Gaji pulak beribu ribu.
Seyes doe aku terpecaya.

I pun ingat malas nak sambung degree pasal I dah mula berhutang dengan pitipitien.
Then lepas je abis praktikal ingat dapat sambung lah dengan tempat
I buat praktikal tuh NORTHPORT *bukan nama sebenar.
Berialah dorang offer i dengan job tuh.
Last last tibe time i nak dekat habes,masing masing membatukan diri macam si tanggang.
Then ade suara berkata lepas 2minggu i abes i akan diserap balik.
Da dekat sebulan dah masih tiada jawapan.
I pun terfikir apakah sebab musabab yang i tak dapat diterima.
Padahal i dah all out nih tunjukkan yang i ni memang semangat ouh buat kerja!*bila bos ade teehee^^
takde rezki takda rezki-_-

I pun taknak buang masa dengan terbongkang dirumah tanpa duit poket yang tetap
i pun pergi cari kerja di mudah.my . Kalau mintak kat jobstreet alamat bertongkat lah baru dapat.tu pun tak sure lagik.
Then i tengok ada job yang ade kena siket dengan kelulusan i.
I pun dengan segan silu send resume thru emel, bkan drive thru ye.
Esoknye die call soh datang mid valley boulevard untuk interbius.
I pun pakailah macam mak datin.Pakai baju kuung, high heels and datang awal 1 jam.
Gila awal kan. Interbius pukul 3 i dah ada kat sana pukul  2 .
Ni konon nak amik hati lah datang awal awal ecece

I bajet die interbius je dalam setengah jam boleh lah balik.
Tapi die soal selidik i macam criminal.
Bapak banyak soalan tanya.
Then ade test pulak tuh.Perut dah menangis dah kelaparan.
Buat test tuh kemain susah nye.
Dekat 2jam baru siap.
tu baru first interbius.Ade lagi yang kedua.
Tangan dah terketaq ketaq dah nie macam parkinson sebab kelaparan..
Lepas je habes terus nak pi caik mekdonald.
Time nak turun eskelator tuh kain lak tersekat kat tepi eskletor tuh.
Beb seyes cuak doh mase tuh. I terus rentap kain kuat kuat.

Masa tuh dah terbayang ouh dah muka i masuk paper tempatan esok hari ataupun muka depan yahoo
"GEMPAR!seorang penganggur terjatuh dari eskelator mid valley akibat kelaparan"
kan naya tuh. ish ish. Mintak jauh.

 nih kalu jatuh..wallahua'lam
*gambar hiasan

Naseb baik dapat tarik kain daripada termasuk dalam eskelator tuh.
Time tuh tanpa berlengah dan elak kempunan cepat cepat masuk mid cari mekdi.
Masuk je keta.terus ngap.
Uih..nikmat nikmat.

Then time balik i dapat panggilan dari agent cari keje yang i pergi tadi.
Die kate i layak untuk pergi second interview.
Gila gembiraa!dengan mulot yang penuh dengan Quarter pounder i ponsetuju hadir esoknya!

Keesokkan harinya..
I pergi ke second interview di Menara Sunway.
Tah macamana i boleh sesat padahal dekat belakang Sunway pyramid jeh.
Then pusing pusing jumpe.
I sampai awal satu jam.gila ah.
Disebabkan awal i posing dulu dalam kereta.teehee^^
tu tu tengok kat tepi tuh file yang ready nak dibawak..
hehe

mata kemain lagi.senjata nih nak main mata dengan manager.
haha
ok ok dah
haha.lepas tuh kena tunggu satu jam.padan muka.
gila lame. Dah lah panas kena tunggu kat luar,
dengan high heel nye.panas ouh tambah lagi dengan rasa nevesnye nak jumpa manager tuh.
abes mekap cair.
haha
Then dalam pukul 4 lebih camtu i dipanggil untuk ditemudugas.

Manager tuh lelaki.
motif bagitahu die lelaki??
saje je.
Die tanya trick soalan ouh.
Berbelit juak lidah ni nak menjawabnya.
Tak senang duduk dibuatnya.
fuihh!lap peluh.
Dalam 15 minit semuanya dah setel.
Die kate dalam senin ataupun selasa die bagi jawapan kalau terpilih untuk position tersebut.
Time nih hari jumaat.^^

Then sabtu ahad memang lah tak senang duduk dok tunggu hari senin.
i call kakak kakak i,abang abang i, kawan kawan soh doakan dapatkan job nih.
Mama ngan abah memanglah tiap masa jumpa dorang i soh doakan.
Sampai dorang cakap"yelah..mama abah doakan.ko tggu jelah"

herm..
sampai je hari isnin i dah cas awal awal bateri henpon i.
and bangun awal pagi.
Pukul 9 kira pagi lagi kan?teehee^^
I alert for every upcoming calls.

Sampai pukul 6 still takda call.
Time nyh dah frust wooh.
KENAPA TAK CALL.
Then ma kate sabo lah.cuba jadi orang tuh bersabo siket--"

ok tunggu sampai selasa.
Same thing happen. I pun dah pikir yang dorang memang tanak i keje kat company dorang.
sedih sedih(T_T)

I pun apply keje lagi.
Hari selasa tuh jugak dorang call soh datang first interview dekat the summit.
Lebih kurang pukul 4.
Dah lah tengah kering gilaa.Ape lagi mama lah mangsanya.
Pow wat duit minyak and toll.teehee
Lepas je first interview i disuruh datang ke 2nd interview pulak esok pagi hari rabu.
actually hari rabu tuh ade lagi satu interview dekat bangsar pukul 2 petang.

Then i pun pergilah kedua dua interview seawal pagi.
Thanx to elyn pasal printkan resume i.nanti aku belanje eh

First interview pagi tuh dah lepas.
Otw ke bangsar for second interview i telah di call oleh agent cari kerja tuh yang i tak dapat keje tuh.
Herm..frust lagi..

Takpalah kan.Bukan rezeki,,
Baru rasa susah sangat nak cari kerja.

Then masa dah sampai ke bangsar tengah cari tempat second interview,
i di call oleh seseorang.
I pun jawablah..

Tau tak dari sapa??

halim??


erm..nopp!

I di call oleh agent yang interview i dekat sunway tuh.
Die kate

"congrats ashikin, u have been chosen for the position that u have applied for"


hoh??tekejut gilaa!!!Dapat keje ooh!!
Rezeki Ya Allah..
lepas je direject satu keje,keje lain datang menyusul..
Rezeki rezeki.
Terus je i call tempat second interview tuh untuk cakap i tanak pergi interview dah
Gila berlagak.haha

I terus call orang tersayang termasuk family dan kawan kawan i.
Semua tumpang gembira!
Yelah ni kan kerja pertama i.
Dan i akan start kerja bulan 6 nanti.
Gaji pulak 2***
cukuplah kan untuk gadis jimat macam i?--"

So pengajaran daripada bebelan ini ialah

*Menghargai kepayahan hidup

*Usaha tangga kejayaan **Logo sekolah i.teehee

haha.ni jelah kot.

Mekasih ye tolong baca.
Korang dapat pahala dah gembirakan hati i dengan baca enrti ini.
^^

babai.




8 comments:

  1. ok la tu first job 2K plus dah gaji...

    ReplyDelete
  2. adoooo jeles aku......aku lom bis belaja dah nebes nak cari keja...hehehe

    ReplyDelete
  3. ahmad endo

    jangan jeles jeles

    rezeki untuk kamu pasti ada^^

    ReplyDelete
  4. hyeee.
    blog walking.
    follow u.
    hit me back. hee(:

    ReplyDelete
  5. best bc entry..i pun ngah mencari..memang btol kat job street mmg ssh dapat.dulu dpt interview i terskip..:(

    ReplyDelete