click it

Monday, February 11, 2013

Something Worth to Keep

Bercinta memanglah seronok.
Ada orang nak di luahkan perasaan.
Ada orang yang nak care dekat kita.
Ada tempat untuk bermanja. 
Tapi bukanlah manja nak gesel gesel macam kucing k. 
I mean macam nak mengadu benda benda kecik or besar.

Tapi yang tak seronoknya bila datangnya masalah.
Aku percaya lah bila orang ada masalah dalam bercinta memanglah rasa goyah sikit perhubungan tu.
Semua sweet tu jadi tawar hebeh.
Termasuklah aku.
Tapi aku ni bukan masalah sikit, masalah besar macam masalah negara.*metaforasemata
Yang bertambah masalah 
Bila pasangan tak rasa pun yang hubungan tu ada masalah.
For him just take it easy. 
"Everything can setel macam ni je*sambil petik jari yang gemok."
Hey bro. Not all the thing can be settle easily ya.

Untuk sesetengah orang mungkin akan suruh fikir positif all the wayyyyy.
"Chill kin, dia banyak benda nak fikir. Oh ya, aku ni memang takde benda lain lah nak fikir. = = '"
Dan ada jugak yang suruh taruh kepercayaan 110%.
Hey come on sekarang ni lelaki tak boleh percaya 110% k.
10 % boleh lah. Buktinya ada je someone's husband yang dok sibuk menggatal dengan perempuan single. *my experienced 

Ni lagi suruh tunggu 3,4 years. Wallahhh. Kalau dalam masa tersebut kau confirm seconfirm2 setia hujung nyawa tak apa. Novel sangat2 kan,
Thats why i dont believe man nowadays.*sesetengah
Takat sweet talker memanglah melambak. Yang nak realisasikan all the sweet thing only small portion of them.

Jadi macam my dad. Dia tak sweet talker..
 Sebab dia tahu anak anak dia and wife dia jenis yang suka tuntut janji . *senyum meleret. hihi
Selagi tak tertunai selagi tulah kitorang akan mintak. 

Aku bukanlah nak condemn semua lelaki.
Got few yang macam itu. Ada je lelaki yang begitu berkualiti dalam Malaysia ni.
Contohnya, yang bertimbangrasa dan teliti dalam perlbagai aspek. Ramai jugak yang macam ni.
So thats y they can keep the relationship more longer.
Macam penjagaan hati pasangan. Menghargai pasangan dan tahu apa yang perlu dan tak perlu demi menjaga hubungan. 
They will do as above IF they think the relationship is so worth to keep.

Jika bercakap soal tanggungjawab. Sampai mati tanggungjawab tu tak terhabes nak di tanggung.
Tanggungjawab sebagai anak.
Tanggungjawab sebagai rakan.
Tanggungjawab sebagai masyarakat.
Dan yang paling penting tanggungjawab sebagai Hamba Allah SWT.

Meh bagitahu aku ada ke timeframe untuk semua ni akan berakhir?
If ada yang kata YA, meh aku ketuk siket.

Yang penting bagaimana kita buat keputusan.
Bila kita dah buat keputusan, dan rasa keputusan tu baik dan adil buat dua dua pihak,
then teruskan dengan perancangan yang lain.
Allah kan ada. ALLAH tidak akan membebankan seseorang melebihi kadar kemampuannya. 

dan ..

“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)

Sesungguhnya apa yang Allah katakan tu semuanya benar belaka. 

Apa yang terbaik sekarang ni, kita berserah pada Allah, buat Istikharah dan sentiasa mengikut segala suruhanNYA.
yelah kalau buat istikharah je, solat yang wajib tak buat tak guna jugak.
Jodoh kan dah tertulis di loh mahfuz. Memang tak perlu risau, cuma kita harus berusaha.

Jadikan pengalaman lalu sebagai peringatan supaya tidak terlalu bergantung terhadap cinta manusia.
Sesungguhnya something  yang memang worth to keep adalah cinta pada Allah dan rasul





No comments:

Post a Comment